fbpx

Podočnjaci predstavljaju estetski problem koji nastaje zbog jednog ili kombinacije više faktora. Ti faktori mogu biti privremeni, kao što su umor, iscrpljenost, hormonski poremećaji, povišen holesterol, anemija, alergija…ili stalni, poput starenja, genetike itd. Kako bi se na pravilan način otklonila posledica, najvažnije je identifikovati uzrok.

Najčešći uzrok podočnjaka je zadržavanje tečnosti koje dovodi do oticanja krvnih sudova ispod površine kože i manifestuje se u vidu tamnih tragova ispod očiju. Zadržavanje tečnosti u organizmu se lako rešava unosom barem 2 litra vode, zatim konzumiranjem nezačinjene, nesoljene hrane, dodavanjem suplemenata u ishranu poput vitamina i minerala, kao i redovnim snom u kontinuitetu od minimum 7 dana. Dakle, bez ikakve nedoumice, okolnosti kao što su ubrzan način života, neredovna i nezdrava ishrana, veliki broj obaveza i stres ostavljaju tragove na našoj koži.

Klimatske i temperaturne promene takođe utiču na stvaranje podočnjaka. Ukoliko je spoljašnja temperatura u minusu a unutrašnja 20-30 stepeni toplija, vaši krvni sudovi će reagovati i stvoriti otok.

U nastavku vam predstavljamo nekoliko stvari koje možete da primenite da izgledate svežije bez tamnih kolutova. Dok neke od njih predstavljaju laka, takoreći instant rešenja, za druge je potrebna suštinska promena štetnih navika.

1. Hladne obloge – Zamrznute supene kašike, kolutovi krastavca, tuferi umočeni u ledenu vodu, hladne kesice čaja od kamilice ili kapljice eteričnog ulja lavande umanjuju vidljivost podočnjaka i do 50%.
2. Pušenje – Prestanite da pušite ili ga maksimalno smanjite.
3. San – Naspavajte se. Odraslima je potrebno minimum 8 sati za dobar i kvalitetan san.
4. Jastuk – Spavajte sa blago podignutim jastukom da sprečite nakupljanje tečnosti oko očiju dok spavate.
5. Šminka – Uklonite šminku pred odlazak na spavanje da ne izazivate otečenost.
6. Alkohol – Ograničite ili eliminišite alkohol jer on dehidrira telo i kožu.
7. Krema za podočnjake – Koristite kreme i gelove koji dovode do redukcije podočnjaka.

Kako biste bili istrajni u svojoj odluci da pojačate unos tečnosti u organizam, uvek imajte punu flašice vode uz sebe, na poslu, u kući ili u torbi, kada ste u pokretu.

Podeli

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top