fbpx
Veganstvo ili unošenje namirnica isključivo biljnog porekla, sve više uzima maha. Kako nauka i medicina napreduju, ističe se prednost voća, povrća, mahunarki i žitarica, nauštrb prerađenih mesnih i mlečnih proizvoda u ishrani, koji polako ali sigurno odlaze u prošlost. Iako se čini da svakodnevno raste popularnost ovakve vrste ishrane i da ona postaje globalni trend, veganstvo zapravo samo prati naučna istraživanja koja podstiču unos čiste i zdrave ishrane zasnovane na biljkama. Čini se da su poznate ličnosti i influenseri prvi prepoznali ovaj način ishrane u nadi da ostanu mladi i vitalni duži niz godina. Oni su onda polako prenosili znanja i iskustva široj publici, tako da je sada veganstvo postalo globalna opsesija, koja polako stiže i na naše prostore.
 
1. Manji trag ugljen monoksida u organizmu
Resursi koji su potrebni za proizvodnju i uzgajanje jednog kilograma govedine su zapanjujući. Za proizvodnju 1kg govedine potrebno je 15kg zrna, a količina govedine koju prosečni Amerikanac pojede u godini stvori gasove koji dovode do efekta staklene bašte jednake vožnji automobilom od 1.800km! Zrno uzgajano za ishranu stoke zauzima puno resursa, a manje bi bilo potrebno ako bismo ga mi sami jeli.
 
2. Ušteda vode
Velike količine vode se troše na uzgoj stoke a samo njen delić za rast biljaka i žitarica. Primera radi, polovina vode koja se koristi u SAD ide na uzgoj stoke. 
 
3. Gubitak telesne mase
Biljke su prepune hranljivih sastojaka i vlakana koje će vam pomoći da se osećate nakon unošenja manje količine hrane. One sadrže malo kalorija, održavaju rad creva i omogućavaju telu da apsorbuje bogate vitamine i minerale bez mnogo napora. Uostalom, studije su pokazale da unos biljnih namirnica pomaže u lečenju gojaznosti a i aneksije.
 
4. Smanjivanje upale u organizmu
Redovna konzumacija mesa, mlečnih proizvoda i prerađene hrane doprinosi mnogobrojnim upalama u organizmu uzrokovanih zasićenim mastima i endotoksinima koji se nalaze u pomenutim produktima. Upala je reakcija tela i znak upozorenja na proces koji nije prirodan. Dugoročne i hronične upale su nezdrave i povezane sa nizom bolesti koje mogu biti veoma opasne. Prelazak na ishranu baziranu na biljnim namirnicama dovodi do prirodne anti-inflamatorne reakcije.
 
5. Povećanje energije
Biljke se lako vare a njihovi hranljivi sastojci efikasno resorbuju u organizmu, kao brza injekcija energije koja daje dugoročan efekat. Višak energije može poboljšati mentalno i fizičko zdravlje i omogućiti učestvovanje u mnogobrojnim aktivnostima.
 
6. Blistava koža
Jedrija, čista koža može itekako da proistekne kao posledica pravilne ishrane. Namirnice poput integralnih žitarica, voća, povrća, orašastih plodova, semenki i mahunarki imaju sjajan detoksikacijski učinak na čišćenje kože i pružaju neverovatne hranljive sastojke koji vas isceljuju iznutra, što je automatski vidljivo i spolja. Pojačan unos hranljivih sastojaka kao što su vitamini C, E i kompleks vitamina B, kao i cinka, bakra i selena, pomaže kosi da postane sjajna, dok koži pruža žaštitu od sunca i pomaže joj da bude čista i blistava, uz manje bora.
 
7. Smanjeni nivo holesterola kao i rizik od kardiovaskularnih problema
Hrana zasnovana na biljkama značajno smanjuje koncentraciju holesterola u krvnoj plazmi, čak do 35%, što automatski utiče na manji rizik od mogućih kardiovaskularnih oboljenja.
 
8. Smanjeni rizik od ozbiljnijih oboljenja
Prehrana bazirana na biljkama obezbeđuje unos vitamina, minerala, vlakana, proteina i nezasićenih masti, koji promovišu dobro zdravlje, kao i smanjuju rizik od brojnih ozbiljnih bolesti, uključujući gojaznost, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, hronične bolesti i neke vrste karcinoma. Velika prospektivna ispitivanja su otkrila da pojedinci koji upražnjavaju biljnu, a naročito vegetarijansku i vegansku dijetu, imaju značajno niži rizik od smrti kao posledici bolesti srca. Pored toga, smernice „Američkog društva za borbu protiv raka“ o ishrani i fizičkoj aktivnosti za prevenciju raka promovišu dijetu koja naglašava biljnu hranu i izbegavanje crvenog i prerađenog mesa.
Počnite i vi sa čišćenjem organizma konzumacijom Housewife Detox sokovima i šejkovima koji su isključivo biljnog porekla!
Podeli

1 comment

  1. 22nd februar 2020 at 12:21
    Dragana Zivanovic

    Narucil sam.detox 21 dan videcemo kako cu se osecati posle toga i javljam.rezultate,prvi put narucujem od vas…sobzirom da sanja marinkovic izgleda prelepo
    nadam se da cu postici isti efekat i da cemo ubuduce saradjivati…

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top