fbpx
Leto je period kada se naše telo i naš um opuštaju, kada se trudimo da ne razmišljamo o redovnim problemima i brigama koje svako od nas ima. Jedemo šta stignemo, zdravo i nezdravo, ne pazimo na odabir namirnica, njihovu međusobnu kombinaciju i posledice po naš organizam. Odlažemo obaveze „za kasnije“, generalno spremanje stana „za septembar“ a neke veće poslovne poduhvate ili odluke „za kraj godine“. Hodamo bezbrižno celo leto, podignute glave, sa osmehom na licu, jer svaki sunčani dan donosi sa sobom dobro raspoloženje i osećaj sreće.
 
Međutim, kao i svaka čarolija, i leto ima svoj kraj. Povratak sa odmora nije nimalo lak i podrazumeva dosta odricanja, truda, organizacije, prvobitno oko sebe, pa onda oko dece i drugih članova porodice. Pored redovnih, dobro poznatih obaveza, neke podjednako važne ostaju van fokusa. Tu pre svega mislimo na ishranu i imunitet. Jedini pravi način da budemo spremni za sve izazove koje sa sobom nosi nova školska/radna godina je da pazimo na sebe! Zdravlje je najbitnija stvar, na koju u moru haosa i svakodnevne jurnjave često zaboravimo.
 
Prvo i osnovno, posle aktivnog letnjeg perioda, našem telu je potreban detox. Samo pomoću njega možemo da se rešimo štetnih materija i viška tečnosti koje nas čine umornim, bezvoljnim i nezadovoljnim. Depresija i zamor, za koje često nemamo nikakvo logično objašnjenje, u velikom broju slučajeva su posledica toksina i otrova koji su se nagomilali i utiču negativno na naše raspoloženje i ponašanje.

Unos hladno ceđenih sokova i 100% prirodnih šejkova u periodu od 3-5 dana, očistiće naše telo i nahraniti ga mineralima, vitaminima, proteinima i zdravim biljnim mastima, preko potrebnim za dostizanje maksimalne snage i pravilnog funkcionisanja. Kako bi detox bio najdelotvorniji, tokom njegovog trajanja je potrebno pridržavati se određenih pravila. Jer, detox nije dijeta sa idejom da nekoliko dana konzumiramo sokove i da se nakon toga vratimo starim, nezdravim navikama, uz izgovor da žurimo i ne stižemo da pripremamo obroke. Cilj detoxa je da očistimo organizam, promenimo način ishrane, eliminišemo nezdrave navike i pokrenemo organizam kako bi bio vitalan, snažan i spreman za zimu koja nam predstoji.
 
Tokom zime, ponuda svežeg voća i povrća na pijacama je oskudna, zbog čega smo uglavnom primorani da jedemo jaču hranu, ukiseljeno povrće i obilje mahunarki. Ovakav način ishrane opterećuje creva, taloži masnoću na krvnim sudovima ali i usporava metabolizam. Ukoliko nam organizam nije spreman, tj. prethodno “očišćen”, teska hrana će da se deponuje na već postojeće usputne nečistoće. Detoksikacija organizma je jedini pravi način da naše telo tokom zime ostane zdravo. 
 
Pored detoksikacije organizma, poželjno je da ispratimo i u druge aktivnosti koje pružaju ugođaj duši i telu, kao što su redovan san, joga i meditacija. Treba da se trudimo da svaki dan odvojimo barem sat vremena za sebe da se relaksiramo, uživamo u toploj kupki, masaži ili dobroj knjizi i dovedemo se u balans. Ovakav vid uživanja će doprineti našem detoxu i pomoći da ostanemo srećni, pribrani i raspoloženi u svim životnim situacijama.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top