fbpx

Kandida je tip gljivice koja je prirodno prisutna u ljudskom organizmu. Ona se nalazi uglavnom u crevima, na koži, u kosi i na noktima svakog čoveka. Međutim, usled pada imuniteta, oslabljenog opšteg stanja organizma, prekomerne upotrebe antibiotika kao i mnogobrojnih drugih faktora, kandida može da krene nekontrolisano da se razmnožava, dovodeći do gljivične infekcije, tj. kandidijaze.

Kandida je veoma neprijatna i sa sobom nosi brojne simptome koji otežavaju svakodnevni život:
– Nadutost, gasovi, kašaste stolice
– Hroničan umor i iscrpljenost
– Loše pamćenje i koncentracija
– Česta promena raspoloženja, nervoza i depresija
– Infekcije na koži – ekcem, osip, perutanje noktiju
– Razvoj autoimunih bolesti
– Razvoj reumatoidnog artritisa
– Razvoj alergija
– Vaginalne infekcije
– Hormonski poremećaji – neredovni menstrualni ciklusi, PMS, hipotireoza, hipoglikemija

Na tržištu postoje razni lekovi za kandidu, ali ih je dosadašnje iskustvo pacijenata svrstalo tek u privremena rešenja, koja uspevaju da trenutno “zaleče” infekciju. Međutim, zahvaljujući njenoj upornosti, kandida ponovo plane. Samim tim, za isceljenje od ove nezgodne i uporne gljivice, stručnjaci isključivo preporučuju korigovanje ishrane a mi vam predlažemo jelovnik koji će vam pomoći u ovoj misiji!

Faza 1: Čišćenje organizma

U ovoj fazi je potrebno da konzumirate što više tečnosti (vode i detoksikacijskih napitaka), kako biste isprali creva i ujedno izbacili što veću količinu kandide iz crevne flore. Dijeta koja prati ovu fazu treba da se sastoji isključivo od svežih salata i kuvanog povrća na pari, koje sme da bude začinjeno svežim biljem i zdravim uljima.

Trajanje: 3-4 dana

Faza 2: Anti-kаndida dijeta

Anti-kаndidа dijetа je zapravo samo drugi naziv za izbаlаnsirаnu i zdravu ishranu. Ova faza isključuje namirnice bogate šećerom poput voća i ugljenih hidrata a i druge supstance koje podstiču razmnožavanje kandide, kao što su kofein i skrobasto povrće.

Trajanje: Nekoliko nedelja ili čak meseci (u zavisnosti od stadijuma infekcije)

Predlog namirnica:
– Povrće: brokoli, patlidžan, tikvice, peršun, prokelj, celer, mahunarke, kupus, krastavac, šargarepa (isključivo kuvana), spanać, rukola, kelj, rotkvica, karfiol, špargla, raštan i dr…
– Riba i morski plodovi: škampi, kozice, jastog, školjke
– Meso: piletina, teletina, svinjetina, guska, patka, govedina, divljač, jagnjetina, zečetina i dr.
Orašasti plodovi, semenke i jezgrasto voće: golica, lešnici, bademi, semenke suncokreta, susam, indijski orah, orasi, brazilski orasi
– Mleko i mlečni proizvodi: kiselo mleko, puter, tvrdi sirevi (isključivo zagrejani), jogurt (redukovati količinu na par kašika dnevno)
– Tečnosti: voda, blagi biljni čajevi, kafa bez kofeina, limunada bez šećera
– Ulja: maslinovo ulje, laneno i suncokretovo ulje, kokosovo i ulje origana (najbolji izbor)
– Žitarice sa celim zrnom (u manjim količinama): ječam, riža, ovas, proso, heljda, raž i smeđa riža
– Ostalo (u vrlo malim i umerenim količinama): pečeni krompir, niskomasni jogurt, nezaslađeni sitni kolači, krekeri od riže…

Faza 3: Ponovno uvođenje normalne ishrane

U ovoj fazi bi trebаlo dа postepeno počnete sa uvođenjem male količine šećera i ugljenih hidrata. Preporuka je da to prvo budu zelene jabuke, zatim skrobasto povrće poput pasulja i graška. Potrebno je da osluškujete sopstveni organizam i da prepoznate da li vam se ponovo pojavljuju simptomi kandide ili ste ga dovoljno ojačali i očistili da možete da nastavite život i pratite vaš ustaljen meni kao i pre infekcije.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top