fbpx

Mozak je jedan od najbitnijih organa u telu, zvezda vodilja, kompjuter koji se nikada ne gasi. Njegovo pravilno funkcionisanje neophodno je za zdrav, miran i lagodan život. Mozak, kao i svaki drugi organ, treba da se neguje i čuva kako bi poslužio tokom celog života, pogotovo za stare dane. On je naš putokaz, usmerava svaku našu odluku, raspoloženje, emociju i reakciju. Mozak mora biti zdrav, kako bismo bili zdravi i psihički i fizički.

Hrana, namirnice i sve što unesemo na usta prolazi i snabdeva ćelije našeg organizma „lošom“ ili „dobrom“ energijom, u zavisnosti od sadržaja. Od fetusa, pa do trećeg doba, važno je čime se hranimo. Čovekov mozak počinje da se formira u prvim mesecima razvoja u majčinom stomaku, samim tim od trudnoće kroz ishranu može da indirektno utiče detetovu inteligenciju i moć koncentracije. Uticaj hrane na mozak je značajan i kasnije u životu.

Naučnici su došli do zaključka da određene namirnice čak mogu da uspore ili odlože Alchajmerovu bolest (gubitak pamćenja) za 10-20 godina, pa da usled određenog životnog veka tu bolest ni ne doživimo. Mozak je jedini organ koji se ne regeneriše kako starimo, pa se broj neurona od rođenja svakim danom, satom i minutom smanjuje. Ovaj proces se ne može izbeći ali se ishranom može usporiti.

Ono što je nama važno u srednjim godinama je podsticanje uspavanih moždanih funkcija, pospešivanje koncentracije i memorije i podizanje raspoloženja i motivacije. Na ovih par krucijalnih tačaka može da se utiče kontinuiranim unosom pravilnih namirnica i izbalansiranom ishranom.

Od jutra, mozak se pokreće energijom, glukozom koja služi kao gorivo ćelijama mozga. Nakon noćnog sna, moždane ćelije traže gorivo da im pomogne da se stabilizuju i krenu u rad, bas kao što mi tražimo energiju da bismo bili poletni. Tako i u intelektualnim naporima, mozak vapi za stalnim nivoom glukoze u krvi, pa je preporuka stručnjaka da se u ovim situacijama konzumira što više ugljenih hidrata koji se sporo razlažu.

Sećate se meda i putera namazanih na parče hleba sa čašom toplog mleka – jedan od omiljenih doručaka naših baka? Dodajte tome šaku koštunjavog voća (badem, orah, indijski orah…) i mozak vašeg deteta je spreman za ispit a vaš za ozbiljan intelektualni i poslovni poduhvat.

Predstavljamo vam spisak namirnica koje stručnjaci preporučuju za pravilno funkcionisanje mozga i njegove mentalne aktivnosti:

1. Orašasti plodovi (badem, orah, indijski orah, kikiriki, lešnik…) – vitamin E i cink
2. Semenke (seme suncokreta, golica, seme lana..) – vitamin E i cink
3. Masna riba (losos, haringa, pastrmka, šaran..) – Omega-3 masne kiseline
4. Integralne žitarice (jecam, pšenica, raž, ovas..) – Vlakna i vitamin E
5. Zeleno povrće (kelj, spanać, peršun, brokuli, celer) – Vitamin K i antioksidansi
6. Mahunarke (sočivo, pasulj, grašak, soja..) – Vlakna i multivitamini
7. Citrusi (pomorandža, mandarine, limun, grejpfrut..) – Multivitamini
8. Kofein (kakao, kafa, crna čokolada) – Antioksidansi i kofein

Pogledajte predlog za izvanredan ručak koji sadrži namirnice iz četiri gore navedene kategorije!

Wok sa povrćem i indijskim orahom

Sastojci
– 2 kašike ulja semena grožđa
– 1 zelena paprika
– 2 crvene paprike
– 1 crveni luk
– 2 šargarepe
– 125g kupusa
– 175g klica
– 2 kašike sosa od ostriga
– 2 kašike Hoisin sosa
– 2-3 kašike soja sosa
– 5 kašika vode
– 75g prepečenog indijskog oraha
– 1 kašika prepečenog susama
– šaka korijandera

Uputstvo za pripremu
1. U vok tiganju ugrejte ulje pa na njemu 2-3 minuta propržite iseckanu zelenu i crvenu papriku, iseckan luk na kolutove, rendanu šargarepu i klice.
2. U šolji pomešajte gore navedene soseve sa vodom, te dodajte u vok i nastavite da pržite sastojke još 1 minut.
3. Dodajte indijski orah, susam i korijander i servirajte sa integralnim pirinčem ili kineskim nudlama.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top