Poštovani,
Omogućili smo vam 20% popusta na Proteinski Detox by Sanja Marinković tokom uskršnjih praznika!
Vaš Housewife Detox Tim

U toku trudnoće, proteini ili belančevine igraju veoma važnu ulogu za vas i vašu bebu. Oni pružaju potpornu ulogu svakoj ćeliji u našem organizmu.

Šta su proteini?
Proteini su gradivni elementi, neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Oni čine više od 50% svake ćelije i zaslužni su za razvoj i strukturu mišića, tkiva i kostiju a zaduženi su i za formiranje kose, noktiju i kože.

Proteini sadrže dve vrste aminokiselina – standardne i esencijalne. Standardne su one koje telo samo proizvodi, dok se esencijalne isključivo unose hranom.

Ishrana u trudnoći
Izbalansirani obroci su ključ za zdravu trudnoću. Preporuka je da se ugljeni hidrati konzumiraju ujutru kada je organizmu najpotrebnija energija, odnosno u periodu kada se ćelije bude i počinju da rade. Proteinske obroke, s druge strane, trebalo bi uzimati tokom celog dana, posebno posle lakog razgibavanja, joge ili trudničkog pilatesa. Kao dodatak ishrani koriste se i proteinski šejkovi koji organizmu obezbeđuju dovoljno hranljivih sastojaka i snagu koja telu povećava izdržljivost. Oni takođe povećavaju mišićnu masu što je za majku veoma važno u drugom i trećem trimestru kada beba počinje da raste a kada pokretljivost opada. Pored proteina, minerali i vitamini jačaju imunitet, izbacuju otrove iz organizma obavljajući detoksikaciju i pružaju majci značajnu podršku da iznese trudnoću.

Preporučeni unos proteina
Proteini proizvode enzime, hormone i antitela koje naš imuni sistem koristi u borbi protiv bolesti. U trudnoći proteini hrane fetus, samim tim utiču na pravilan rast bebe. Oni pomažu u razvoju majčinog tkiva (dojki i materice), igraju važnu ulogu u povećanju dovoda krvi i hrane kroz posteljicu, a i doprinose formiranju bebinog mozga. Stručnjaci preporučuju dnevni unos od 75 do 100 grama proteina dnevno.

Prema svom poreklu proteini mogu biti biljni ili životinjski, a mi u nastavku delimo sa vama nekoliko korisnih primera.

Namirnice koje su odličan izvor životinjskih proteina:
– Pileće meso
– Juneće meso
– Svinjsko meso
– Ćureće meso
– Riba i morski plodovi (skuvani do kraja)

Namirnice koje su odličan izvor biljnih proteina:
– Sočivo
– Seme konoplje
– Čia semenke
– Kinoa
– Spirulina
– Nutritivni kvasac
– Orašasti plodovi
– Mahunarke
– Tofu

Umesto da razmišljate o obrocima, započnite dan miksom žitarica i biljnih proteina sa našim Super Mix Proteinom! Samo jedna doza Super Mix Proteina zadovoljava preporučeni dnevni unos proteina svakoj majci!!