fbpx

U toku trudnoće, proteini ili belančevine igraju veoma važnu ulogu za vas i vašu bebu. Oni pružaju potpornu ulogu svakoj ćeliji u našem organizmu.

Šta su proteini?
Proteini su gradivni elementi, neophodni za rast i regeneraciju svih živih ćelija. Oni čine više od 50% svake ćelije i zaslužni su za razvoj i strukturu mišića, tkiva i kostiju a zaduženi su i za formiranje kose, noktiju i kože.

Proteini sadrže dve vrste aminokiselina – standardne i esencijalne. Standardne su one koje telo samo proizvodi, dok se esencijalne isključivo unose hranom.

Ishrana u trudnoći
Izbalansirani obroci su ključ za zdravu trudnoću. Preporuka je da se ugljeni hidrati konzumiraju ujutru kada je organizmu najpotrebnija energija, odnosno u periodu kada se ćelije bude i počinju da rade. Proteinske obroke, s druge strane, trebalo bi uzimati tokom celog dana, posebno posle lakog razgibavanja, joge ili trudničkog pilatesa. Kao dodatak ishrani koriste se i proteinski šejkovi koji organizmu obezbeđuju dovoljno hranljivih sastojaka i snagu koja telu povećava izdržljivost. Oni takođe povećavaju mišićnu masu što je za majku veoma važno u drugom i trećem trimestru kada beba počinje da raste a kada pokretljivost opada. Pored proteina, minerali i vitamini jačaju imunitet, izbacuju otrove iz organizma obavljajući detoksikaciju i pružaju majci značajnu podršku da iznese trudnoću.

Preporučeni unos proteina
Proteini proizvode enzime, hormone i antitela koje naš imuni sistem koristi u borbi protiv bolesti. U trudnoći proteini hrane fetus, samim tim utiču na pravilan rast bebe. Oni pomažu u razvoju majčinog tkiva (dojki i materice), igraju važnu ulogu u povećanju dovoda krvi i hrane kroz posteljicu, a i doprinose formiranju bebinog mozga. Stručnjaci preporučuju dnevni unos od 75 do 100 grama proteina dnevno.

Prema svom poreklu proteini mogu biti biljni ili životinjski, a mi u nastavku delimo sa vama nekoliko korisnih primera.

Namirnice koje su odličan izvor životinjskih proteina:
– Pileće meso
– Juneće meso
– Svinjsko meso
– Ćureće meso
– Riba i morski plodovi (skuvani do kraja)

Namirnice koje su odličan izvor biljnih proteina:
– Sočivo
– Seme konoplje
– Čia semenke
– Kinoa
– Spirulina
– Nutritivni kvasac
– Orašasti plodovi
– Mahunarke
– Tofu

Umesto da razmišljate o obrocima, započnite dan miksom žitarica i biljnih proteina sa našim Super Mix Proteinom! Samo jedna doza Super Mix Proteina zadovoljava preporučeni dnevni unos proteina svakoj majci!!

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top