fbpx

Promena životnog stila i uvođenje zdravih navika je dugotrajan proces koji zahteva vreme, trud i želju. Preokret koji obuhvata zamenu nezdrave ishrane zdravom, trening, redovno spavanje i druge aktivnosti koje pospešuju imunitet i utiču pozitivno na kvalitet života, ne mogu da uđu u rutinu preko noći. Mnogi ljudi imaju želju ali nemaju istrajnost, pa tako počnu sa uravnoteženom ishranom i konzumacijom zdravih namirnica i odustanu posle samo par dana. Razlog je što se osećaju uskraćenim za određene industrijske proizvode, pržene i pohovane namirnice i masna jela koje vole.

Jedna od najtežih instanci u procesu uvođenja zdrave ishrane je odricanje. Kupovni proizvodi napakovani ugljenim hidratima i šećerom stimulišu lučenje serotina i dopamina, hormona koji nas čine srećnim i zbog kojih ih naš organizam traži. No, ono što treba imati u vidu je da ove namirnice predstavljaju samo “trenutno zadovoljstvo” i da njihova preterana konzumacija potiskuje naš imuni sistem, vremenom negativno utiče na raspoloženje i dovodi do nagomilavanja nepotrebnih masnih naslaga.

Stoga se postavlja pitanje šta da radimo kada žudimo za slatkišima? Da li postoje zdrave opcije da ugase našu žudnju? Deo ovladavanja njome zapravo je prepoznavanje onoga što je uzrokuje: stresni životni stil, glad, nedostatak određenih minerala u organizmu ili “grickanje” koje je prešlo u naviku. Dok sami ne prepoznate ono što vas “tera” da jedete slatko, nikada se do kraja nećete odreći ove loše navike. Jednostavno, sve je povezano sa psihom.

U međuvremenu, dok se trudite da identifikujete stvarni razlog vaše žudnje za slatkišima, mi vam predstavljamo nekoliko namirnica koje će suzbiti želju za njima i vratiti vas na put koji je direktno usmeren ka vašim zdravstvenim i wellness ciljevima:

1. AVOKADO
Avokado je bogat mineralima, vitaminom E i omega masnim kiselinama koje čine zdravu užinu u bilo koje doba dana. Možete ga jesti samostalno, začinjenog solju i biberom, u smoothie-u, uz jutarnja jaja ili kao dodatak salati.

2. KOKOSOVO ULJE
Zamena šećera konzumacijom zdravih masti pomoći će vam da ugasite žudnju za slatkim i ponudite vašem telu i mozgu pozitivan podsticaj. Dokazano je da snabdevanje tela masnoćom koje je potrebno da sagori, umesto šećerom, čini izvanredan, pozitivan uticaj na stanje našeg metabolizma.

3. ORAŠASTI PLODOVI
Orašaste plodove bi uvek trebalo da imate blizu sebe, bilo da ste u pokretu ili na poslu. Konzumacija koštunjavog voća odličan je način da izbegnete nezdrave grickalice i snabdete organizam energijom koja vam je potrebna. Prepuni omega masnim kiselinama i proteinima, orašasti plodovi će gotovo trenutno potisnuti vašu žudnju za slatkim.

4. GI PUTER
Gi puter jedna je od najboljih namirnica koja „ubija“ želju za slatkišima. Gi puter stimuliše probavni sistem i pomaže u eliminaciji toksina iz organizma. Uvrstite Gi puter u ishranu, tako što ćete početi od 1 kašike dnevno i vremenom povećavati do 3.

5. ŠTAPIĆI OD ŠARGAREPE I CELERA
Celer i šargarepa su hrskavi i puni vlakana. Oni su izvrsna grickalica, spremna za 5 minuta a veoma zdrava i prepuna vitamina. Sa umakom od humusa, avokada ili kikiriki putera, ovi štapići su preukusni i vrlo zasićujući.

6. VODA
Iako tehnički nije hrana, voda čini da se osećamo sitim. Ona pre svega hidrira organizam. Kada žudimo za slatkišima, naš organizam je često samo žedan, i žudnja je način na koji se organizam buni i traži vodu. Voda pomaže i u suzbijanju apetita i mršavljenju.

Početak nije lak ali jednom kada zdrave navike postanu deo vaše rutine i lično se uverite u pozitivne rezultate na vašoj koži, telu, u količini energije koju posedujete i svakodnevnom životu, nikada se više nećete vratiti nezdravom.

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Go top